Katsastus

Määräaikaiskatsastus

Määräaikaiskatsastus on ajoneuvolle määräajoin tehtävä katsastus, jossa tarkastetaan ajoneuvon kunto ja rekisteriin merkityt tiedot. Kunnon lisäksi määräaikaiskatsastuksessa tarkastetaan, että ajoneuvo on liikenteessä turvallinen, ja että ajoneuvosta ei aiheudu liiallisia ympäristöhaittoja. Lisäksi määräaikaiskatsastuksessa valvotaan ajoneuvoon kohdistuvien verojen ja maksujen suorittamista.

Yksityiskäytössä olevan henkilöauton ensimmäinen määräaikaiskatsastus on suoritettava viimeistään 3 vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Sen jälkeen on vapaavuosi, jolloin ajoneuvoa ei tarvitse katsastaa. Vapaavuoden jälkeen ajoneuvo on katsastettava vuosittain.

Määräaikaiskatsastusaika määräytyy ensisjaisesti käyttöönottopäivämäärän mukaan.
Osassa ajoneuvoista käyttöönottopäivämäärä on merkitty epätäydellisesti (esim. 00.00.73). Tällöin määräaikaiskatsastusaika määräytyy rekisteritunnuksen viimeisen numeron mukaisesti.

Liikennekäytöstä poistettu ajoneuvo voidaan tuoda katsastukseen ilman että se ensin rekisteröidään takaisin liikennekäyttöön otetuksi. Katsastukseen tulee kuitenkin ilmoittaa ja varata aika kun liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajetaan katsastukseen

Määräaikaiskatsastusvelvollisuus on seuraavilla ajoneuvoluokilla:

Autot (henkilö-, paketti-, kuorma- ja linja-autot)

Perävaunut

Tieliikennemönkijät

Kevyet nelipyörät

Määräaikaiskatsastusvelvollisuudesta on vapautettu:

Kevyt perävaunut (kokonaispaino 750kg tai alle)

Moottoripyörät

Traktorit

moottorikelkat

Hinattavat ajoneuvot

lainsäädäntö